Хастарът в мъжкото сако

Мъжете изглеждат страхотно в костюми. Има нещо в костюмирания мъж, което показва доверие, и класа. Добре ушитият костюм носи внимание и уважение. Цветът и теглото на плата, кройката, копчетата, реверите и джобовете се радват на много погледи.

Те са първите и най-общи части от костюма. И все пак, има и друга част на сакото на мъжа, което не получава такова внимание: вътрешността, хастара. Подплатата е важна част на сакото – структурна и модерна.
Каква е целта на хастара на сакото?
Подплатата в сакото добавя структура и тегло. Напълно изработено по класическа технология сако е по-тежо, по-топло и има по-завършен вид. В резултат сакото описва добре контурите на тялото.

Всеки материал има своите определени желани качества, както и някои минуси. Например: копринена подплата може би е най-удобна за носене, но е по-скъпа от синтетичната. Ацетатът е свеж материал, но му липсва издръжливост. Rayon (вискозата) издържа повече от ацетата, но не толкова дълго, колкото полиестера.

Подплата, изработена от полиестер издържа дълго, но не диша добре. Всеки материал има своя собствена характеристика.
Персонализиране на вашето сако, като избирайки вашата любима по цвят подплата добавя самочувствие и почерк.

Хората често няма да видят вътрешността на носеното от вас сако, но за тези, които искат да направят своя костюм наистина уникален, избора на подплата е също толкова важен, колкото избора на лицевия плат. Най-сигурно е той да съответства на лицето. Защо?

Вашият костюм ще бъде „по-сигурен“, ако хастара е в тон с лижето. Облечена в черен костюм с ярка червена подплата, сива риза и вратовръзка в лилаво няма да изглеждате улегнал и стабилен. Червеният хастар би бил твърде разсейващ, за разлика от всичко останало.

Ако искате да направите вашия костюм смел, изберете цветове, които грабват вниманието. Тъмносив костюм с лилава подплата е класика. Светло сив със синьо е идеален за края на пролетта. A неви костюм с червена подплата също е много силен.
Как да се запознаяте с качеството на подплатата на сакото

Преди да закупите костюм от магазина, изучете вътрешността на сакото, за да се уверите, че качеството е на висотата на лицето. Какво трябва да търсите?

1) Проверете дали хастарът стои спокойно. Ако не е добре зашит има голям шанс да има неравности, дължащи се на лоша работа при полагане на тъканта.

2) Проверете шевовете. Уверете се, че хастарът е напълно зашит.

3) Уверете се, че вътрешността (канаваци, подплънки, хастар) се движат и пасват на тялото ви. Понякога ще бъдете изненадани, че хастарът може да дърпа и да разкривява целия силует.

Подплатата на сакото е жизненоважна част. Напълно оборудваното по класическа технология сако има тегло и твърдост, която при по-спортните варианти липсва. Напълно оборудваното сако изглежда страхотно на всеки мъж. Въпреки че много хора не могат да видят хастара на сакото, цвета или модела на вашият избор е забавен и уникален начин за открояване от масата.

Следващия път, когато пазарувате костюм, помислете за всеки детайл. Успех!