ПОВЕЧЕ ПУХ – УСТОЙЧИВА ТЕНДЕНЦИЯ. ТРИПЛЮР

Тенденцията в последните години е за използването на все повече пух в колекциите не само на спортните марки и тези, които традиционно правят такива изделия,

а и от марки, от средния и висок клас, които до скоро заобикаляха тази специфична територия. Но както всички знаем, пазарът и желанията на клиентите са най-важни за бизнеса.

Ето някои от основните предимства на естествения пух:

  • Отлично съотношение тегло/топлина – пухените якета са по-леки в сравнение с всеки друг вид якета с подобни характеристики
  • Пухът има много добри дишащи способности и позволява на акумулираната влага да се изпарява лесно
  • Пухените якета са с много ниско обемно тегло, т.е. могат много да се компресират и събират в малки торби
  • При грижлива употреба пухените якета запазват формата и качествата си за много дълъг период от време
  • Чувството за комфорт и лекота са ненадминати

Недостатък, който бихме изтъкнали – когато се намокри пухът губи изолационните си свойства и после съхне много бавно. Във висококачествените модели пухени якета този отрицателен ефект е минимизиран, като се използват специални външни защитни платове, които не позволяват влагата и водата да преминат и да стигнат до пълнежа от пух.

Друга особеност на пухените якета е, че трябва да се почистват по-внимателно от други синтетични материали. Лек цикъл, без центрофугиране и ниска температура и т.н.

Една специфична подробност в производството на пухени якета е изборът на триплюр. Това е материалът, който се използва за оформяне на „торбата“, в която се пълни пуха. Триплюрът трябва да отговаря на някои специфични характеристики – да задържа и най-фините пухени снежинки в торбата, да диша лесно, да не пропуска вода, да диша, да стои меко, да е фин и лек т.н.
На пръв поглед това е материал, който остава незабележим за клиента, защото той изцяло остава вътре в изделието, но всъщност е от много голямо значение за външния вид на дрехата, за усещането при допир и за комфорта при носене.
Повече за предлаганият от Текстилия триплюр може да прочетете тук.